Tüp Bebek Tedavisi: Kaç Kez Denenebilir?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollardan gebelik elde edemeyen çiftler için bir umut kaynağıdır. Bu tedavi yöntemi, birçok çiftin hayatını değiştirebilir ve onların aile kurma hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olabilir. Ancak, tüp bebek tedavisi sırasında kaç kez deneme yapılabilir ve bu denemelerin başarı oranları nelerdir? Bu yazıda, tüp bebek tedavisinde deneme sayısı ve başarı oranları hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollardan gebelik elde edemeyen çiftler için bir üreme tekniğidir. Bu tedavi yöntemi, yumurtalıklardan alınan yumurtaların dışarıda döllenmesi ve daha sonra rahime yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisi, rahim kanalları tıkalıysa, sperm sayı ve kalitesi ileri derecede bozuksa, diğer tedavi yöntemleri ile gebelik elde edilememişse, sebebi açıklanamayan kısırlık varsa, endometriyozis hastalığı, geçirilmiş karın ameliyatları veya jinekolojik enfeksiyonlar nedeni ile karın içinde yapışıklıklar varsa veya kalıtsal bir hastalık nedeni ile embriyo aşamasında tanı konulması gerekiyorsa gerekli olabilir.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Denenebilir?

Tüp bebek tedavisi deneme sayısında tıbbi olarak herhangi bir kısıtlama olmadığı gibi yasal bir engel ya da sınırlama da yoktur. Çocuk isteyen çiftin ekonomik ve psikolojik durumu müsaade ettiği sürece tüp bebek denemesi yapılabilir. Tüp bebek tedavisinde ilk denemede gebelik elde edilebildiği gibi başarısızlık durumu da olabilir. İlk denemede başarısız gebelik elde edilemediğinde üzülmemek gerekir. Çünkü bu deneme bir sonraki tedaviler için, tedavinizi düzenleyen tüp bebek doktorunuza sizin üreme fonksiyonlarınız, yumurtalıklarınızın ilaçlara cevabı, yumurta kalitesi, sperm kalitesi ve spermin dölleme becerisi, embriyo kalitesi gibi konularda çok önemli bilgiler vermektedir. Bu elde edilen kıymetli bilgiler ışığında bir sonraki tedavinizde başarı şansı artmaktadır.

Başarı Oranları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde başarı oranı anne adayının yaşı ile doğrudan ilişkilidir. Anne adayı ne kadar genç ise başarı şansı da bir o kadar yüksek olmaktadır. 20, 30, 40 ve üzeri yaşlarda ortalama gebelik oranı %35-40 civarındadır. 35 yaşından genç anne adaylarında embriyo kalitesi de iyi ise, 5. gün embriyo transferi (Blastokist transferi) yapılmışsa, bu oran yaklaşık olarak %60’ lara kadar çıkabilmektedir. 38-40 lı yaşlarda gebelik oranı yaklaşık olarak %30, 40 yaş üzeri anne adaylarında gebelik oranı genellikle %20 civarındadır.

Başarıda Etkili Olan Faktörler

Tüp bebek tedavisinde başarı oranını belirleyen deneme sayısından çok doğru tanı, doğru hasta seçimi ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmasıdır. Çiftlerin yaşı, kısırlık süresi, erkek faktörü, kaliteli embriyo elde edilmesi, kadın ve erkekte olan ek problemlerin dikkate alınarak tedaviye başlanması, hekimin bilgi ve deneyimi başarıyı etkileyen önemli faktörlerdir.

Kadın yaşının 35 ve üzerinde olması, yumurtalık rezervinin iyi durumda olmaması, tüplerde hidrosalpenks olması, içi tabakasının tedavi sırasında ince olması, endometrioz kistinin veya miyomların mevcudiyeti, şiddetli sperm bozuklukları, sigara kullanımı, aşırı kilolu olmak, evlilik süresinin uzun olması, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları tüp bebek tedavisinde başarıyı olumsuz yönde etkileyebilecek faktörler olarak önümüze çıkmaktadır.

Başarısızlığa Sebep Olan Faktörler

Tüp bebek tedavisinde başarısızlığa sebep olan faktörler, tedaviye başlamadan tespit edilebilir mi? Tüp bebek tedavisi planlanan anne adaylarına bir takım ön inceleme tetkikleri yapılmaktadır. Fakat çok detaylı araştırmalar tedavi maliyetini artıracağından her anne adayına uygulanmamaktadır. Çünkü anne adaylarının büyük bir kısmı zaten ilk denemede gebe kalabilmektedir. Bu sebeple tedavi denemesi başarısız olan anne adaylarında detaylı inceleme yoluna gidilmektedir. Hastanın ilk tedavisinde karşılaşılan sorunlar, yapılacak araştırmalar konusunda ciddi anlamda yol gösterici olmaktadır. Tüp bebek tedavisinde yapılacak test ve incelemelerde tıbbi yolu takip ederek ilerlemek hastayı gereksiz masraftan korumaktadır.

Tekrarlayan Düşüklerde Yapılması Gerekenler

Özellikle 2 ve daha fazla düşük olması durumunda mutlak surette detaylı araştırma yapmak gerekir. Bu araştırmada rahim filmi, yoksa ilaçlı rahim filmi (HSG) çekilmeli, ‘’vücudunda düşüğü tetikleyen herhangi bir infeksiyon (Mikro-organizma) taşıyor mu?’’, ‘’kanda pıhtılaşmaya meyil yaratan herhangi genetik hastalığı var mı?’’ araştırılmalıdır. Ayrıca anne ve baba adayında herhangi bir genetik problem olma durumunu da öngörerek, her ikisinde detaylı genetik inceleme yapılmalıdır.

Özellikle genetik olarak kusurlu bebeğe bağlı düşüklerin, ileri anne adayı yaşı durumunda sık görüldüğünü unutmamak gerekir.

Sonuç

Tüp bebek tedavisi, çiftlerin hayatını değiştirebilecek bir tedavi yöntemidir. Ancak, başarı oranları ve deneme sayısı hakkında doğru bilgiye sahip olmak, tedavi sürecinde çiftlerin psikolojik ve ekonomik durumlarını korumak açısından önemlidir. İlk denemede başarısızlık yaşanması durumunda üzülmemek ve tedaviye devam etmek, başarı şansını artırabilir. Her yeni tedavinin arasında belirli bir süre bırakılarak, eşlerin uygun olduğunda tüp bebek tedavisi tekrarlanabilir. Denemeler ardından yaşanan başarısızlıkların eşleri olumsuz yönde etkilemesi halinde uygulamaya ara vermek hatta son vermek gerekli olabilir. Yine çok sayıda deneme ardından tüp bebekle bebek sahibi olabilen eşler bulunmaktadır.

E-posta Ara Mesaj Gönder